Chemex

Historien bag Chemex bryggeren

Chemex blev designet i 1941 af kemikeren Dr. Peter Schlumbohm, Han ville gerne brygge den perfekte kop kaffe, derfor brugte han en kemisk tilgang til udvinding af smag og koffein fra kaffebønnen. Denne kemiske tilgang førte ham til at opfinde de dobbelte bundne Chemex papirfiltre for en perfekt udsugning hver gang. Ved hjælp af disse elementer designede han den gammeldags timeglas form, der nu er blevet en ikonisk del af amerikansk historie. Lavet blot af ét stykke borosilikatglas og pyntet med en træ krave. Chemex er ren i både form og funktion.

  


Chemex filtrene

Chemex filtret er renset gennem en firetrins proces med ekstremt varmt vand, papiret er 100% cellulære fiber og fremstilles primært af nåletræer fx fyr.

Filtrene har forskellige former på filtret, runde og firkantet. Materialet er det samme, det er altså kun formen som afviger. Nogle syntes det firkantet Chemex filter er bedst, da det giver mulighed for at give filtret et buk ved hældetuden og derved undgå at filtret stopper vand gennemstrømningen. Til gengæld er spidserne meget høje, det kan være generende for dit hældeflow. Det runde Chemex filter passer lige til kanten og du kan ubesværet komme tæt på kaffen i dit ophæld.

Til 3 kop Chemex kanderne skal du selv folde dit filter, som i disse kander har en vinkel på 90 grader, frem for en vinkel på 90 grader. Dette giver et anderledes flow i dit ophæld og giver derfor et lidt anderledes udtryk i koppen. Det er simpelt nok at folde 3-kop Chemex filtrene, her er en lille vejledning:

Kværnindstillinger til Chemex

Fint kværnet kaffe vil ikke fungere godt med et Chemex filter. Chemex filtre er 20-30% kraftige og mere absorberende, og hvis kaffen er for fint malet får vandet for meget modstand, og kaffen vil overekstrahere. Kværn i stedet din kaffe groft, så du bruger den rette infusion som Chemex filtrene er udviklet til. Infusion giver kaffe en rigere smag, og muliggør ekstraktion af kun de ønskede dele af kaffebønnen. Du får altså en kop med et renere udtryk, så smagsnoterne rigtig kan komme til udtryk.

 

Se vores store udvalg af kaffebryggere til sort bryg

Iskaffe med Chemex brygger

Hvad du skal bruge:

 

Opskrift:
 

Til 5 kopper:

  • 2 kopper isterninger

  • 12 spiseskefuld formalet kaffe

  • 2 kopper vand

 

Til 2 kopper:

  • 1 kop isterninger

  • 6 spiseskefuld formalet kaffe

  • 1 kopper vand

 

Først skal kaffen formales medium eller groft, herefter skal vandet filteres i vandfilterkanden, og koges til en 92-98 grader. Imens vandet koger skal isterningerne ned i Chemex bryggeren, og Chemex filteret foldes og placeres herefter. Kaffen puttes ned i filteret og Chemex brygningen kan igangsættes. Efter ca. 4 minutter er din Chemex iskaffe klar!

 

Iskaffen kan fx piftes op med kaffesirupper fra 1883.


Mange forskellige faktorer har indflydelse på hvordan din Chemex kaffe kommer til at smage, her kan du eksperimentere med: formalingsgraden, temperaturen på vandet, hældnings metoden, kaffebønner og vandets specifikationer.