Filterkaffe


Kunsten at brygge filterkaffe

At brygge filterkaffe er et meget komplekst håndværk. Ligesom hvert individ har sin egen personlige håndskrift, har hvert individ også sin egen personlige “bryggemetode” til filterkaffe bl.a. fordi man hælder vandet forskelligt, når man brygger filterkaffe gennem en tragt. Derfor er det sjovt at eksperimentere med filterkaffe brygning, og se om smagen og udtrykket bliver forskelligt ift. andres filterkaffe brygning, selvom samme bønne benyttes. Det er også sjovt at eksperimentere med forskellige slags bønner, vi har et varieret udvalg af bønner til filterkaffe fra mange forskellige kaffelande. Hvis du vil vide mere om bønner, så klik her på kaffebønner, og læs nederst på siden.

 

“Brewers Cup” konkurrencen fremhæver kunsten at brygge filterkaffe, det håndværk der ligger bag manuel filterkaffe brygning og exceptionel servering og fremvisning af filterkaffen. Konkurrencen består af to runder. I første runde får deltagerne tildelt en ukendt bønne, hvor de skal bestemme den bryggeprofil til filterkaffen, som passer til netop denne kaffe. I anden runde, den åbne servering, har deltagerne selv udvalgt en bønne, risteprofil og bryggeprofil, der skaber det udtryk og den smag i filterkaffen, deltagerne gerne vil fremvise til dommerne. I begge konkurrencer skal der laves servering af filterkaffen til alle dommerne. I VM vil de seks deltagere, der scorede de højeste point gå videre til en finalerunde, som er en åben servering. Herefter findes der en vinder.  

 

For at kvalificere sig til VM i Brewers Cup, skal deltagerne fra Danmark vinde DM i Brewers Cup først. Mokkahouse har sponsoreret en deltager i DM brewers cup 2017, hvor mokkahouse bønne fra Honduras til filterkaffe blev brugt. 

Dosering til filterkaffe

Når du skal brygge filterkaffe er din dosering ret væsentlig. Man har tendens til at dosere den kaffe man køber i supermarkedet højere, pga manglende smag. Vores kaffe er friskristet og har derfor masser af smag tilbage i bønnen. Derfor vil du opleve at du kan nedsætte doseringen, når du laver filterkaffe. Vores huske regel er altid 6-7g kaffe pr dl vand. Det vil sige at til et filterkaffe bryg med 1L skal du bruge 60-70g kaffe. Hvis du syntes at kaffen bliver for tynd kan det være fordi den er kværnet for groft, og får din filterkaffe en lidt ”spids” eller sur smag, er det fordi den overekstraherer og du har kværnet kaffen for fint. Bryggegudies til forskellige filterkaffe metoder kan findes her:  Stempelkaffe, Chemex bryggerenAeropress og en bryggevideo med bryggemetoden fra vinderen af World Brewers cup i Dublin 2016 til V60 bryggeren.

Filterkaffe og “Third Wave Coffee”

Hvad har ”Third Wave Coffee” med filterkaffe at gøre? Jo nu skal du høre, ”Third Wave Coffee” gjorde at verdenen åbnede  øjnene op, for at kaffe kunne smage godt, og ikke bare have en opkvikkende effekt. Inspirationen til ”Third Wave Coffee” kom fra Japan, hvor de i generationer har kælet for kaffen fra bønne til kaffe, og har benyttet noget der minder om ”filterkaffe metoden”, på deres cafeer kaldet ”kissaten”. Her tog det ellers fart, man begyndte at kæle for kaffen, og udvælge bønner af højeste kvalitet, og fra de rigtige lande ift de smagsnoter man søgte. En måde at undersøge smagsnoterne i en kaffe på er ved cupping, hvor det er muligt at finde den smag, og risteprofil der gavner ganen.

Når barista og rister samarbejder om smagsprofiler på filterkaffe, kan de udvikle en kaffe som egner sig særligt godt i håndbrygget filterkaffe. Samarbejde og udvikling af kaffe er essensen i “Third Wave Coffee”.

 

Kaffeudstyret som primært benyttes til ”Third Wave Coffee”, var måske aldrig blevet opfundet, hvis det ikke var for de japanske virksomheders indsats. Moderne japansk udstyr har også sat sit præg på kaffemarkedet i dag, og er anerkendt, f.eks. er der Hario, som er et japansk mærke, der laver udstyr til filterkaffe.