Espresso kaffe

 

 


Historien om den italienske espresso

Definition: Espresso er basen af ​​hver ikke filter kaffe og nøglen til at forstå Italiens kaffekultur. Italien var pionerer i espressodrikken, og har derfor været definerende i, hvad kaffe er i dag.

 

But first thing first – Hvad er den tekniske baggrund for espresso?

Det særlige og intense ved espresso kaffen er de kraftige kaffeolier, som man får ud af kaffebønnen. Disse kaffeolier kan kun blandes med vand under 9 bar tryg. Dette tryk kan man kun lave på en espressomaskine. Ved filterbryg laver man et overheld, og det giver nogle andre smagsnoter til din kaffe.

Hvilken espressomaskine matcher dig?? Læs meget mere om espressomaskiner lige her.

Tilbage til espresso historien

Takket være den industrielle revolution i Europa i omkring 1901, fremstillede man den første version af espressomaskinen.

 

Den oprindelige idé var, at det skulle være en kaffe man kunne fremstille hurtigt. Luigi Bezzara, en milanesiske opfinder, registrerede et patent på en maskine med genkendelige gruppehoveder, hvorpå Espressofiltre med komprimeret kaffe kunne tampes.

 

I 1905 blev patentet købt af Desidero Pavoni. Han sætter espressomaskinen i produktion, og den første kommercielle espressomaskine bliver navngivet: Den ideale.

 

Espressomaskinen skal dog gennem en større udvikling i forhold til vores moderne maskiner; Den Ideales gruppehovede nåede temperaturer på op til 140 ° C, og havde et meget lavere 1,5 bar tryk end vores nutidige 9 bar maskiner. Dens udtræk varede i 45 sekunder, og havde en konsistens og smag, der ligner moderne filterkaffe tættere end moderne espresso.

Den tidlige espressokultur

Som følge af disse nye maskiner, kom udtrykket "espresso" i det italienske leksikon omkring 1920.

 

Panzini bemærkede, at det nittendeårhundrede kaffehuse var rolige steder; ved 1935-udgaven bemærkede han, at de hurtigt var blevet barer for arbejderklassen. Som koffeinstyrken i espressoen voksede, kom arbejderne hyppigere på besøg i kaffebarerne på jagten efter det stærke koffein-kick.

 

I 1938, opstod den første registrering af ordet "barista" (nej, det var ikke opfundet i 90'erne af Starbucks). Før den tid brugte man udtrykket "bartender". I takt med Benito Mussolini og den fascistiske bevægelse, kom en nationalistisk kampagne for at "Italianise" almindelige ord. ”Bartender” anses for amerikansk, og blev derfor erstattet af ordet barista, som er et mere italiensk-klingende ord. På den måde blev espresso yderligere sammenflettet med den italienske identitet.

Udviklingen til den Modern espressomaskine

I 30'erne og 40'erne faldt det italienske kaffeforbrug, først på grund af skærpet politik omkring import, og derefter på grund af anden verdenskrig.

 

I 1947 kom den næste store udvikling: Gaggia hånd-pumpe maskinen. Med denne maskine, kunne man opnå langt højere tryk på kaffen, hvilket betyder at olier og kolloider blev presset igennem. Resultatet? Crema, en vigtig del af den moderne espresso.

 

I 1948 købte Ernesto Valente Gaggia's opfindelse. Han var leder af Faema, et selskab hvis maskiner i dag fylder meget i den italienske kaffe verden. Gaggia og Valente blev uenige om markedet pga. disse højtrykmaskiner. Gaggia så sin opfindelse som en luksusvare, der skulle nydes i high-end virksomheder. Valente havde imidlertid andre ideer, han arbejdede for at producere billigere maskiner. I 1961, udgav han den nu verdenskendte Faema E61.

 

Faema E61 er faderen til den moderne espresso. Det var den første halvautomatisk maskine, her kræves ingen knofedt og den tillod baristaen, at styre alle parametrene for sit espresso udtræk. Den interne kedel blev sat vandret i stedet for lodret, dette omdannede caféen til et socialt rum, hvor kunde og barista kunne chatte, imens espresso skuddet blev trukket. Den eksplosion af ​​kvarterets espresso barer og caféer i Italien var fænomenal.

Italiensk espressokultur i dag

Den kaffekultur italienerne skabte i 40'erne, er stadig ret konsekvent på trods af den stigende globalisering. Italienerne går til deres lokale café, bestiller en espresso (nægter at betale en høj pris for den), og skynder sig til deres næste aftale.

 

De brasilianske kaffebønner har domineret den italienske ristning i årtier, og i 90’erne stod robustaen for 44% af kaffeimporten. Høj kvalitet, service og relationer med ejere har altid været en vigtig del af kaffehandlen, måske mere end kaffens profil, det har givet adgang for kendte brands at kunne maksimere omdømme. Selv i dag, de største fire kaffefirmaer, som Lavazza and Illy, har en markedsandel på 75%.

 

Imens italiensk kaffekultur holder stærkt på traditionerne, er det sikkert at sige, at den globale kaffekultur har været meget påvirket af den italienske espresso.

 

Men det betyder ikke, at alle disse espresso baserede kaffe er strengt italiensk, variationerne er enorme. Tag en amerikansk cappuccino: sammenlignet med dens italienske ækvivalent, indeholder den ofte dobbelt mængde mælk, til den samme mængde kaffe.