Kenya AB+ Gaturiri 1 kg

Kenya AB+ Gaturiri 1 kg

199,00 DKK

Kenya AB+ Garuriri, Nyeri

 

Den rige vulkanjord og mulighederne for at dyrke kaffen højt oppe i bjergene giver denne kaffe en særlig karakter af syrlige bær. Den er perfekt, hvis du gerne vil eksperimentere med iskaffe eller koldbryg.

| Solbær | Rabarber | Rosin |

 

 

Lagerstatus: Leveringstid: 1-2 hverdage
Stk.
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Hurtig levering
  • 30 dages returret

Gaturiri vaskestation

 

Gaturiri er opkaldt efter de lokale lægeurter som vokser i området. Vaskestationen er en del af Barichu Cooperative Society, som ligger lige uden for Karatina Town på de sydøstlige skråninger af Mount Kenya. Barichu Society har registreret over 4000 kaffefarme, som leverer deres kaffebær i en af de 4 vaskestationer; Karatina, Barichu, Gaturiri og Gatomboya. Disse fire vaskestationer producerer tilsammen 450.000 kg ren kaffe årligt. Den botaniske variation af kaffen i Kenya er SL28 og SL34. SL28 har en intens smag af citrus, er meget aromatisk og har en god sødme. SL34 er kompleks i syren, giver generelt Kenya-kaffe mere fylde, har meget sødme og en klar eftersmag. Smagsmæssigt er 34'eren af lavere kvalitet end 28'eren. 

Gaturiri er en vasket kaffe. Det vil sige at kaffen gennemgår en vaskeproces efter høsten. Til denne proces er vaskestationen forsynet med vand fra Kirigu-åen. 

 

 

Kenya som kaffeland 

 

Kaffeproduktionen i Kenya går helt tilbage til slutningen af 1880’erne. Angiveligt var det franske missionærer som bragte frø til Taita Hills -området. Den fantastiske kombination af højde, jord og temperaturer gjorde de Kenyanske kaffer meget fine i smagen med masser af tryk på syre og sødme. 

I dag dyrkes kaffe i det meste af landet. Det største område breder sig fra Kiambu og op over skråningen af Mount Kenya. Denne region har en årlig produktion på omkring 39.000 tons kaffe i grønne bønner. Det er næsten 70% af hele landets totale produktion. 

Generelt har Kenya to regnsæsoner. Den første fra marts til maj er lange regnskyl og den anden omkring oktober er kortere. Den tørre periode op til en regnsæson udløser blomstringsperioder, hvor februar/marts er hovedsæsonen for kaffeplantens blomstring, mens nogle afgrøder allerede blomstrer i september. 

Kaffeplanterne nyder godt af den naturligt frugtbare jord i Kenya. Jorden er ung, vulkansk og rig på organisk materiale. Højden på kaffeområderne svinger fra 1280masl i Embu, den østlige del af Mount Kenya, til 2300masl i Nyeri på de vestlige skråninger. 

 

Organisationer og processer 

 

55% af al kaffe produceret i Kenya kommer fra mikrofarme (Kiambu 14% Kirinyaga 72% Marchakos 80%). Farmene er organiseret i andelsselskaber, som ejer den vaskestation, som kaffefarmene afleverer deres høst til. Ved vaskestationerne pulper og fermenterer man bærrene i 24 timer. Efter gæring ligges bærrene i store tanke og vaskes i kanaler. Her bliver bærrene sorteret i P1 (heaviest parchment) og P2 (floaters). Alle overskydende bær fjernes og behandles separat. Herefter ligges bønnerne på tørreborde (raised tables). Denne proces tager op til tre uger. Om natten og på dage med skarp sol dækkes bønnerne til, så tørringsprocessen bliver ensartet. 

Herefter leveres bønnerne til en tørmølle, som tager sig af markedsføringen og sælger kaffen på en ugentlig auktion i Mairobi. 

90% af al kaffe fra Kenya er vasket. De resterende 10% er typisk umodne bær, som spredes ud på bakker til tørring i solen, det tager typisk 5 uger. Denne kaffe kaldes typisk Mbuni.

 

Bønnesort SL28 & SL34
Område / Region 2km fra Karatina Town, Nyeri County i sydøst Kenya
Grohøjde 1700-1800 masl
Efterbehandling Pulped, fermenteret i 24 timer & vasket
Høste sæson Februar til marts
Høstemetode Håndplukket
Vaskestation Gaturiri
Verdensdel Afrika

Kunder der har købt dette produkt har også købt