Kaffekværn


Hvorfor investere i en kaffekværn?

”first thing first” Hvorfor overhovedet investere i en kaffekværn? Mange sælger jo kaffen kværnet, så hvad er det der gør hele forskellen med frisk kværnet kaffe vs formalet?

  1. Det er friskere! – hele bønner har en meget mindre flade at ånde på, så din kaffe holder sig frisk i længere tid.
  2. Det smager bedre – Når du har kværnet din kaffe begynder kaffen at ”ånde” der går faktisk kun 15-20 minutter før de vigtigste aromaer og olier forsvinder fra din kaffebønne. Så hvorfor ikke få alt den gode smag ud af din kaffebønne?
  3. Du kan kværne dine bønner så fint som du vil have dem.
  4. Få dine sanser mere med i din kaffebrygning. – Der findes næsten ikke en bedre duft end frisk kværnede kaffebønner.

OK, så har vi det på plads, hvilken kaffekværn skal du så vælge? – en kaffekværn med metal eller keramiske knive? – Flade eller kegleformet kværne? Det er der mange delte meninger om, men lad mig ridse nogle af de vigtigste forskelle op.

Det skal du se efter, når du investerer i din kaffekværn

Vi har brugt en masse parametre til at sammensætte denne vejledning: dosering, mikro justering, brugervenlighed, kegle formet knive, flade knive, timer, osv osv jeg ved meget af det kan være forvirrende, så her er nogle tips om hvad man skal kigge efter når du køber din kaffekværn, og hvordan disse parametre har betydning for dit resultat.

 

Indstillinger – Step vs ”trådte” - Dette henviser til, hvordan du indstiller partikelstørrelsen som din kaffekværn leverer. De fleste budget kværne er det, vi kalder "trådte" - hvilket betyder, at der er markante indstillinger, du klikker ind på kværnen til at gå fra grov formaling til fine, espresso formalinger. Nogle kaffekværne, ligesom Baratza Maestro, har 40 trin i deres kværn interval. Den dyreste trådte kværn - Anfim Super Caimano Ti - har omkring 80 ledige trin, går fra pulver (tyrkisk) til medium partikelstørrelse.

Trinløs på den anden side har ingen faste punkter i kværn finhed - udvælgelsen er flydende, hvilket (hypotetisk) betyder at du kan få kværn ændringer helt ned til 5 eller 10 mikron i størrelser (det er virkelig lille!). Der er hovedsageligt to typer af trinløse systemer. Mazzers og Compaks bruger resistive kraver, der har høj friktion til at holde dem fra at flytte under kværning, men din brute force er nok til at slå kraver grovere eller finere.

Baratza s Vario bringe et tredje system i spil til kaffekværne - en makro og mikro justering. En justerings arm som gør store spring i grind valg; den anden arm giver meget mindre justeringer, som er væsentlige lig med trinløs. Det er sagt, Vario har omkring 240 forskellige setpunkter for din kværn justering. En bonus på dette er, at i modsætning til trinløs regulering systemer, er det forholdsvis nemt at huske dine kaffekværn indstillinger på Vario, når du hopper frem og tilbage mellem filter og espresso kværning.

 

Doser vs. doserless - Nogle kaffekværne, herunder K3 Touch, er doserless kværne - du male direkte ind i portafilteret. En portaholder-aktiveret Baratza kværn gør det samme, hvilket gør dem "doserless". Andre kværne har et.

Doserless kan synes som den rigtige vej at gå, men selv denne teknologi er behæftet med fejl - doserless kværne er meget rodet, efterlader en masse svineri på din station.

 

Timere - nogle af de kaffekværne vi har på webshoppen har timere. Grundlæggende er de mekaniske, avancerede og digitale, ligesom Baratza Vario og Anfim Super Caimano. Dybest set, jo mere avancerede timeren er, jo bedre er det for et ensartet resultat og for mindre spild.

Hvad gør det for dig? Det sparer dig penge. Den Anfim Super Caimano to største fordele er dens doseringsapparat og timeren. Det rene doseringsapparat og den præcise timer betyder meget lidt kaffe affald til en travl cafe. For en hjemme forbruger, betyder en high-end digital timer på en kaffekværn, at du får flere skud af espresso pr pose kaffe, som smager godt, hver gang.

Flade vs kegleformet knive

Flade knive topper, hvis du gerne vil have ensartet partikler. Du skal til gengæld være obs på at de kan blive varmere, hvis du kværner mere end den har kapacitet til. Overvej derfor, hvor mange kg du kværner om dagen, så du får en kværn som matcher dit behov.
Kegleformet knive spinder langsommere, mindre larm, og du kan få meget ud af dine kaffe aromaer og olier, da kværnen har et godt flov og ikke tilstopper. Desuden tilfører de kegleformede knive næsten inden varme til kaffebønnen.

Kaffekværn med keramiske knive

  1. Keramiske knive er kendt for aldrig at blive sløve, derfor har dine knive en meget længere holdbarhed
  2. Kaffekværnen på keramiske knive laver meget mindre støj
  3. De keramiske knive er meget hårdere end metal, derfor kan du kværne din kaffe meget finere.

Kaffekværn med metal knive

  1. Kaffekværnen er mere sikkert i forhold til fremmed objekter i din kaffebønne. Du kan være uheldig at købe en dårlig kaffe, hvor der findes småsten m.m. Den keramiske kværn vil flække. Jeg kan dog ikke forstille mig at du finder den slags i dansk kaffe.
  2. Du får meget for pengene, når du køber en kaffekværn med metal knive. De er meget billigere at producere. 
  3. Kaffekværnen er mere passende i kommercielt miljø. Pga pris vs kvalitet.