Codorníu 1551
Spaniens berømte mousserende vin hedder Cava. Den Klassiske Cava er på Cava’s traditionelle druer af Macabeo, Parellada og Xarello. Klar, flot og i ganske festlig figur gør den sig i glasset. De integrerede bobler giver et langt og eftertrykkeligt ”bid”. Det er især citrusfrugter – lime, citron og lidt appelsin, der giver det friske præg, omfavnet af et svagt lidt sødere og blødere strøg af honning og toast. Det sagt, så er ”1551 ”en Brut – dvs. tør uden egentlig antydning af restsukker. I al diskretion: perfekt alternativ til Champagne.
Området
Cava kommer fra Penedès i Catalonien, hvor hovedbyen er Barcelona. Cava er fremstillet efter den klassiske gæringsmetode på flaske, der er identisk med den franske méthode champenoise, der her kaldes for Methode Traditionelle. Det er i reglen tre spanske druer, man laver Cava af, nemlig Macabeo, Xarello og Parellada, men Cava findes også i den lidt franske eller internationale stil, hvor en eller flere druer er skiftet ud med Chardonnay og Pinot Noir.
Producenten
Codorníu, grundlagt i Catalonien i 1551, er den ældste og største Cavaproducent med en produktion på 60 millioner flasker Cava om året. I 1659 giftede Anna Codorniu sig med Miquel Raventós, der lige som hende kom fra en familie med lange traditioner som vinmagere. Mange år senere, i 1872, var en af efterkommerne Josep Raventós, den første nogensinde der lavede en Cava efter ”Methode Traditionelle” – altså med 2. gæring i flasken som man gør det i Champagne. Med det etablerede han er helt ny og sprudlende (og boblende) industri i Penedes og er således ophavsmand til den Cava-industri og kultur som Barcelona og hele det omgivende Catalonien er så elsket og kendt for. I 1976 erklærede Kong Juan Carlos Codorniu’s vinkældre for et Nationalt Monument af særlig historisk og kunstnerisk interesse.
- Navn: 1551 henviser til året 1551 – hertil dateres sagaen om vinhuset Codorniu, det ældste dokument fortæller om vinmageren Jaume Codorniu.
- Vinifikation: Methode Traditionelle
- Smagenoter: Klar, flot og festlig figur. Cava med fornemmelse af citron, honning toast og måske mest af alt imponerende flotte og integrerede bobler
- Anbefales til: Velkomst, Tapas, Lyst fjerkræ, Skaldyr, Aperitif
Fakta
- Alkohol: 11,50 %
- Størrelse: 20 cl
- Kolli: 24
- Type: Mousserende vin
- Land: Spanien
- Område: Catalonien
- Druer: Xarello, Macabeo & Parellada
- Vinifikation: Methode Traditionelle.
- Producent: Codorniu